Nyhet -
Spara tusenlappar med rätt u-värde!
U-värdet är ett mått på fönstrets energieffektivitet, dvs vad det släpper igenom. Ju lägre U-värde desto mer energi sparar man. Här har du möjlighet att spara tusenlappar!
I den svenska genomsnittsvillan på 149 m2 går det åt cirka 14 200 kilowattimmar per år i uppvärmning. Vanliga tvåglasfönster och dåligt isolerande dörrar släpper ut cirka en tredjedel av värmen. En eluppvärmd villa på 125–140 m2 i Stockholm kostar cirka 3 600 kronor mindre att värma upp per år om tvåglasfönstren (U-värde 3,0) byts ut mot treglasfönster med ett U-värde på 1,2 (fönsteryta cirka 15 m2 och elpriset 1,50 kr/kWh). För samma villa i Umeå blir utgiften 4 900 kronor lägre.
U-värdet anges i watt per m2 vid en grads skillnad mellan inne och ute (W/m²K). Och det gäller hela fönstret, inklusive glas, båge och karm. Ju lägre U-värde desto mer energi sparar man. För varje tiondel du sänker fönstrets U-värde sparar du 10 kWh/m2 och år.
Det lönar sig med andra ord att byta till nya energieffektiva fönster, på sikt. Men allt beror på hur dåliga de gamla är, husets isolering i övrigt och typen av uppvärmning. En sak är ändå säker: energipriserna kommer att fortsätta stiga! Sedan finns det förstås också en stor vinst i ökad komfort, förbättrad ljudisolering och värdestegring på huset. Och så blir det ju vackrare förstås.
Energimyndigheten rekommenderar ett U-värde på 1,2 eller lägre vid ombyggnad och 1,0 vid nybyggnation. De flesta nya fönster ligger på 1,0, men det finns även passivfönster med ett U-värde ända ner till 0,7. Kom ihåg att ju lägre U-värde, desto högre pris. Prisskillnaden mellan ett 1,2-fönster och ett 1,0-fönster ligger idag på ca 2–3 000 kronor styck.
Tips!
• Fasta fönster är alltid billigare, fundera på om alla fönster måste kunna öppnas.
• Kom ihåg att om de nya fönstren förändrar husets utseende så krävs bygglov.
• Obs! Det finns oseriösa fönstertillverkare som inte följer normen från Statens Provningsanstalt när de anger U-värdet. Woody Bygghandel säljer enbart fönster från etablerade tillverkare som följer SP-normen.